Små barns tenner – tannpuss

Allerede fra frembruddet av den første tannen må du pusse barnetes tenner morgen og kveld med en muk tannbørste beregnet til barnets alder. Det er flere årsaker til dette. For det første for å holde tennene rene, for det andre for å venne barnet til å ha en tannbørste i munnen. Og for det tredje blir tennene sterkere ved å bruke fluortannkrem. Fluor forsterker nemlig tennene og reduserer dermed risikoen for hull. Bruk av fluor bør likevel ikke overdrives, siden for mye fluor kan gi hvite forandringer på tennene.

Barnet må ha hjelp til å pusse tennene til de er rundt ti år gamle. Før det er ikke barnets finmotorikk utviklet godt nok til å holde tennene ordentlig rene selv. Derfor bør en voksen hjelpe til med tannpussen, i hvertfall en gang om dagen til barnet blir gammelt nok til å klare seg selv.

Det er viktig at foreldrene tar seg tid til tannpussritualet og for eksempel lar barnet sitte og bite litt i tannbørsten før de overtar. Det viktigste er likevel at barnets tenner holdes rene. Ikke minst når jekslene begynner å bryte frem og skal pusses på forsiden, baksiden, på tyggeflaten og i mellomrommene.

Fra seksårsalderen må du være oppmerksom på seksårsjekslene. De ligger bak melketennene og kan være vanskelig å oppdage. Tyggeflaten kan ha dype furer og er dermed ekstra utsatt for hull og må derfor pusses grundig.

babytoothbrush