Små barns tenner – melketenner

De første melketenner kommer som regel når barnet er mellom seks og åtte måneder gammelt. Det er imidlertidig ikke uvanlig at de enten kommer tidligere eller litt senere. Først når barnet er rundt 18 måneder og tennene fortsatt ikke har vist seg, bør du kontakte tannlegen din og få kontrollert om alt er som det skal være.

Det er som regel fortennene i underkjeven som kommer først til syne. Deretter kommer de tilsvarende tennene i overkjeven. I denne perioden kan barnet ha nytte av bitering fordi det kan klø i gommene. Noen barn ser ikke ut til å være plaget ved frembruddet av den første lille tannen og foreldrene oppdager plutselig når de mater barnet. Andre barn er veldig plaget med såre gom mer som klør rett før tannen kommer. De gråter, har kanskje vondt i magen og eventuelt noe økt kroppstemperatur. det kan være en god ide å gi dem en smokk som har blitt avkjølt i kjøleskapet.

Etter fortenner kommer jekslene og hjørnetennene. Når barnet er rundt tre år gammelt, harde mest sannsynlig fått flesteparten av de til sammen 20 melktennene.

melketann