Blekemetoder

Det er viktig å vite hvorfor tennene er blitt misfarget. Det avgjør nemlig om de i det hele tatt er mulig å blekes og dessuten hvilke blekemetoder som må brukes. Behandlingen er forskjellige, avhengig av om det er snakk om misfarginger innenfra eller utenfra. Er en tann rotfylt, må den blekes fra innsiden med en såkalt intern bleking, mens en ikke rotbehandlet tann blekes utenfra med ekstern bleking. Derfor er det alltid vitkig at du involverer tannlegen/tannpleieren din før du begynner å bleke tennene dine. Tannlegen/tannpleieren kan vurdere om du tåler en bleking og hvilken metode som passer best for tennene dine.

Intern Bleking

Intern bleking gjennomføres ved at tannlegen legger blekemiddel inne i tannen der for nerven tidligere var. Tannen lukkes igjen med en midlertidig fylling. Blekemiddelet skiftes ut en gang i uken inntil resultatet er tilfredsstillende (vanligvis etter tre til fire uker). Deretter lukkes tannen med en plastfylling. Denne metoden lykkes helt opptil 90% av tilfellene og er et veldig godt alternativ til å sette en krone på tennene for å løse et misfargingsproblem. Dessvertr kan det være tilbakefall etter noen år og det kan bli nødvendig med ny bleking.

Ekstern Bleking

Ekstern bleking kan foregå både hos tannlegen/tannpleieren og hjemme hos deg selv. Begge metodene virker og holder like godt. Hos tannlegen kan hele blekingen utføres på ca 1,5 time. det brukes en høy konsentrasjon av hydrogenperoksid. Det gjør det nødvendig å beskytte tannkjøttet for å unngå etsing.Noen bruker en lampe til å lyse på tennene under bleking, men det er fortsatt ikke bevist at blekingen blir bedre ved bruk av denne lampen. Enkelte lamper sender ut ultrafiolette stråler, så ansikt og tannkjøtt må beskytte underveis. Andre lamper varmer så kraftig at det kan være ubehagelig  og tennene kan tørke ut og se veldig hvite like etter blekingen. Denne ekstra  lysheten varer dessverre bare til tennene har suget til seg væske igjenetter en dag eller to.

Fordelene ved å få bleket tennene hos tannlegen er at du unngår å få blekemiddel på slimhinnen, i munnen og ned i magen. Videre kan du få bleket bare en tann uten at det kommer blekemiddel på andre tenner. Blekingen kan også gjennomføres med en behandling hos tannlegen.

Bleking hjemme kan utføres på flere måter. Det beste er at tannlegen/tannpleieren lager en spesialtilpasset blekeskinne til blekemiddelet, som ikke berører tannkjøttet og holder blekemiddelet på plass i skinnen. Den brukes enten på dagen 2-4 timer eventuelt på natten over en periode på to eller tre uker helt til resultatet er tilfredstillende. Det er viktig at blekemiddelet ikke kommer i kontakt med tannkjøttet eller finner veien ned til magen. Rester må tørkes bort. Hvis du får noe i munnen, må du spytte det ut. Du må  heller ikke bite hardt i skinnen mens behandlingen pågår. En fordel ved denne metoden er at du beholder blekeskinnen og kan gjenta blekingen på et senere tidspunkt hvis det blir nødvendig, samtidig kan du bestemme selv hvor hvite du ønsker at tennene skal være. En ulempe er at noen syns det er vanskelig å bruke metoden riktig og at det tar lang tid.

Det er også mulig her eller i utlandet å kjøpe bestemte tannblekemidler til hjemmebruk uten hjelp fra tannlegen. Det kan dreie seg om gele eller lakk til å smøre på tennene, klisterpapir med blekemiddel til å lime på tennene eller skinne med blekemiddel som ikke er spesialtilpasset. Uansett er det nesten ikke til å unngå at blekemiddelet kommer på tannkjøttet og ned  magen. Disse metodene kan derfor ikke anbefales. Såkalt blekende tannkrem (whitening) kan fjerne belegg på overflaten av tennene i likhet med med annen tannkrem. Enkelte inneholder likevel partikler som sliper for hardt, slik at de etterlater tennene mer ru på overflaten. Dette gjør tennene mer mottakelig for nye fargestoffer.

PorselensFasade

Hvis tennene ikke kan blekes, kan det bli nødvendig å dekke dem med plast eller porselen. Dessverre kan tynne fasader ikke dekke kraftige misfarginger. Her vil det være nødvendig med kroner på tennene.

Tannbleking