Hvor ofte bør tannbørsten byttes?

Det finnes flere hundre hvis ikke tusen forskjellige naturlige bakterier i munnhulen, sammensetning av disse bakteriene uttaler vi som vår naturlige bakterieflora. Heldigvis er de fleste av bakteriene som vi har bra for oss, men det finnes også noen som ikke er det, eksempler på disse er bakteriene som danner plakket på tennene og som legger seg langs tannkjøttet. Disse kan bakteriene kan føre til både hull i tennene og tannkjøttbetennelse.

De dårlige bakteriene som vi ønsker å ha minst mulig av kan også kommer inn i munnen vår via tannbørsten. Etter tannpuss skylles tannbørsten med vann og settes til tørk, det ikke mange er klare over er at matrester og bakterier fra munnhulen blir igjen i tannbørsten til tross at tannbørsten skylles godt. Det fuktig og varme miljøet på badet og i tannkosten legger forholdene til rette for bakteriene. En bakterie kan dele seg så ofte som hver 20.minutt og dermed bli til en milliard bakterier på noen timer. Forskning viser at en gjennomsnittlig tannbørste inneholder rundt 10.millioner bakterier. Disse bakteriene kan føre til en del helseproblemer, som eksempel streptokokker og infeksjoner.

Vi anbefaler dermed å bytte tannbørsten jevnlig, minst hver 3.måned og etter sykdom. En annen grunn til å bytte tannbørsten er for å sikre at tannbørstehodets fasong holder seg for å gi en optimal rengjøringseffekt.

HUSKEREGEL: 

  • Bytt tannbørsten hver, Vinter, Vår, Sommer og Høst.
  • Bytt tannbørsten hver gang du reiser på ferie
  • Bytt tannbørste når du har vært syk
  • Kjøp ny tannbørste hver gang du kjøper ny tannkrem